Sus i Serken // Foredrag // Fargar i folkedrakta

Søndag 11.09.2022
10.30 – 12.30

«Rutaty – fargar i folkedrakta» – en reise gjennom vevindustrien i Gudbrandsdalen de seneste 400 år og om tilgangen på fargestoffer og hvorfor bunadene våre har de fargene de har.

«Rutaty» handler om fargene i folkedraktene FØR det ble vanlig med kjemiske farger – hvilke ingredienser som ble brukt og hvordan fargene i klærne viste status hos dem som bar dem.

I tillegg tar Kristin med tre fargekjeler og viser raskt hvordan man kan oppnå populære farger, hvorfor noen farger blir dyrere enn andre etc.

Kristin Magret Brækken startet firmaet Sus i Serken i 2018 etter at en ryggskade gjorde det vanskelig for henne å fortsette som operasanger. 

Kristin har alltid drevet mye med søm og andre husflidsteknikker og etter å ha gjennomført den modulbaserte bunadopplæringa i Rauland er hun nå bunadtilvirker på heltid.

Kristin driver firmaet fra slektsgården på Lesja og hennes spesialområde er folkedraktene i Gudbrandsdalen og vevtradisjonene der. «Rutaty» er også tittelen på en bok om hjemmeindustrien på vevområdet de seneste 400 årene; tekstiler som ble solgt over hele landet.

Med spesielt fokus på naturfargede tekstiler fra før 1850 jobber hun med å rekonstruere gamle stoffer med de samme teknikker som ble brukt  før.

Foredraget om rutaty (rutete stoff) handler om hvilke råvarer som ble brukt i fargingen av vevgarnet, hvordan man kunne se forskjell på rik og fattig basert på hva de hadde på seg og hvordan tekstilproduksjon og -handel påvirket samfunnsøkonomien i tiden før den industrielle revolusjonen.

Pris 400,-
Antall tilgjengelige plasser: 15